Kärlekens språk

Kärlek är nog det absolut vanligaste ämnet vi på Spådam.se får frågor om. Inte konstigt alls, med tanke på hur stark kärlekens kraft är i våra liv. Vi påverkas alla av kärleken, både av dess närvaro och frånvaro. 



 Brist på kärlek i den tidiga barndomen skapar blockeringar i känslolivet och svårigheter i de relationer man har som vuxen. För den som inte fått tillräckligt med kärlek som barn och sedan möter en partner som haft en kärleksfull uppväxt, kan detta leda till en ordentlig krock. Det som den ena parten ser som självklarheter i förhållandet ligger långt bort för den andra parten. Att säga orden ”jag älskar dig” kan således komma enkelt och naturligt för vissa medan andra får tunghäfta. De orden kanske aldrig yttrades under uppväxten och bär därför på en enorm laddning. Detta leder ofta till onödiga missförstånd i relationer och sårade känslor. 

Jag brukar prata om att vi människor visar våra känslor på olika språk. För vissa är handlingar mer naturliga än ord. Att göra något för sin partner, som att hämta vid bussen eller laga en trasig bokhylla, kan vara en ren kärleksförklaring. Om partnern som då är mer verbalt lagd kan lära sig ”höra” sin tyste partners kärleksspråk, skulle denne slippa oroa sig för de uteblivna orden och känna sig älskad. Detsamma gäller såklart även omvänt, att prova göra något fint för sin tysta partner kan visa sig bli mycket uppskattat. 

💓

Inga kommentarer:

Använder Blogger.