Shamantrumman

Jag kommer här att berätta lite om shamantrumman.

Som jag berättat i tidigare inlägg så är det här en uråldrig tradition, att använda shamantrumman för läkning, för att tillkalla andevärlden och för många andra olika ändamål.
Det går att genom trumman försätta sig i trance.

Om jag börjar med det praktiska så är det många som vill bygga sin trumma själv. Den går naturligtvis att köpa också, men man ska känna efter så att trumman blir personlig.

Ramen är av trä som blötlagts, för att kunna formas till en cirkel eller oval, och när man fått formen man vill ha, så ska ramen torka.


Bild: Bilden visar en gammal upphittad trumma, jag kan säga direkt att den här får man inte liv i!På ramen ska man sätta ett naturskinn, av ren eller kalv. Det finns naturligtvis andra skinn också, men det ska vara lagom stort. Man kan färga skinnet eller måla på det i efterhand. Skinnet är fuktigt när man sätter på det för att det sedan spännas när det torkar. Det fäst vid ramen med lim och "spik" som är träpluggar egentligen, eller att man flätar fast den med remmar. Man ska bara ha naturmaterial i en äkta shamantrumma.

För att kunna hålla trumman, spänner man skinnremmar på baksidan, som fästs vid ett handtag av trä, ofta en del av en trädgren, eller en bit av ett horn. Handtaget har formen av  ett Y.

Trumman blir personlig genom att man målar den eller fäster  band och fjädrar på den. Ofta namnger man sin trumma. Nu är trumman klar och den kan användas.

Man vårdar trumman genom att hantera den varsamt, aldrig utsätta den för uttorkning genom att ha den länge i stark sol, eller ha den i för mycket regn så att ramen blir skev. Man reglerar dess kvalitet genom att antingen fukta skinnet varsamt, eller värma den över eld.

Trumman vibrerar i olika toner, beroende på var på trumman man slår. Den avger även så kallade övertoner, vilka inte uppfattas av alla, men som kan t.ex. få glas att vibrera, eller ge en orgelton hos vissa.

Mer inlägg om trumman kommer senare. Fortsättning följer!

Kram Spådam Siri

Inga kommentarer:

Använder Blogger.