Reflektioner
Jag har en tarotkortlek som heter Tarot of Reflections. Alla kort har spegelbilder, antagligen för att visa att allt har två sidor. Jag har haft korten i många år, men det dröjde säkert tre år innan jag kunde ta dem till mig. Jag tyckte de var mörka, dramatiska och otäcka. Nu går det bra, för man kan välja att se det mörka eller det ljusa. Jag har lärt mig det nu.

Jag drar som vanligt tre kort.

Det första kortet,  fem i svärd, det ser ni själva, det är en kvinna som blivit knockad. Är hon vinnare eller förlorare? Har hon tagit stryk? Ja. Men är hon besegrad? Nej. Om man håller för blåtiran så ser hon väldigt stolt och säker ut. Hon sitter bredbent och säkert, och gömmer sig inte. Hon har tagit strid för något hon tror på. Hon stack ut hakan och kämpade.
Nu behöver man inte bokstavligen ta på sig boxarhandskarna för att slåss, men många människor är rädda för att kämpa, man  gör sig till förlorare innan man ens har provat. Det handlar om låg självkänsla som man fått från tidigare nederlag, eller för att någon i tidiga år sagt att "det är inte lönt du försöker, det går inte i alla fall, det där klarar du inte av".
Och vet ni, det största nederlaget är när man ser något gå förlorat för att man inte vågade kämpa för det.

Kort nummer två är ett högt kort, det är Kung i stavar. Det är en vis man. Med åldern har han sett många årstider  passera. Han har något i sin hand. Vad är det? Han ska så någonting, han ska så kunskap. Men...den gamle mannen har inte kunskap om moderna ting, som teknologi och datorer. Han behöver ungdomarna med deras snabba kast mellan olika saker. Generationerna kan lära av varandra. Det handlar om att ta sig tid att umgås, och ha ett öppet sinne. Att lyssna och att lära av varandra.

Det sista kortet anknyter till föregående. Det är nio i stavar. Där är en kämpe, som ser ut som en Gladiator. Han står där till synes passiv. Men han är inte passiv, han analyserar. Han ser vad andra gjort för misstag och undviker dem. Han inser att det går att undvika många fällor, genom att lära av vad andra har gjort för fel före honom. Genom att ifrågasätta, fråga och vara förberedd kan man kanske till och med undvika strid.

Slutsats av detta är att dagens tema handlar om strid. Ska man kämpa, ska man strida eller ska man lägga ner vapnen? Vad kan man lära av tidigare erfarenheter?

Motsägelsefullt ? Ja, allt har två sidor.

Vill ni veta mer så kolla här
Inga kommentarer:

Använder Blogger.