Att bygga hinder för sin egen lyckaJag reflekterar ofta över människors förmåga att bygga egna hinder för sig själv. Hindren kan var på olika områden. Det kan var i ekonomi, relationer, yrke eller studier.

Ofta beror dessa hinder på att någon i ditt liv talat om att du inte duger, du är inte "good enough".

Om vi leker med tanken att alla i den här världen duger precis som man är, att du är skapad för att vara en viss person med ett visst utseende och ett visst syfte?

Du är intalad tanken att "inte ska väl jag, det är inget för mig".

Tänk om detta är något just för dig? Tänk om det är just du som ska prova just detta och det kan gå bra?

Rädsla är din största motståndare. Rädslan bygger höga hinder. Som ett ganska vanligt exempel är rädslan för att fråga. Rädslan för svaret.

Du vill träffa en viss person. Hur ska du göra?
 Ja, enklast och mest logiskt är väl att fråga om personen vill träffa dig. Den modiga ringer och frågar, den fegare skickar sms och den rädda låter bli.
Resultatet kan i de första fallen bli ett "ja" eller ett "nej", resultatet i det tredje fallet är okänt. Alltså en sumpad chans till att få ett "ja".

Du vill ha ett visst jobb. Samma scenario där. Du kan söka eller låta bli, du kan ringa och höra hur det går eller låta bli.

Ekonomiska hinder är även det ganska vanligt. Hur kan man själv bygga dem? undrar du kanske. Jo genom att inte se ekonomi som något man själv kan ta ansvar för.

Som pedagog har jag ofta sett barn som har "inbyggda hinder", Sorgligt nog har de redan vid tolv års ålder den bestämda uppfattningen " Jag kommer ändå inte att bli något".

Hur ska vi komma förbi vår hinder? Ibland har vi turen att möta människor som peppar oss att våga lite till, att våga kliva utanför boxen och göra det man egentligen inte vågar. Jag har haft lyckan att möta några sådana människor i mitt liv, vilket jag är tacksam för.
Jag har även mött människor som sparkat undan fötterna för mig och fått mig att falla, vilket jag även det är tacksam för, såhär i efterhand, för de har fått mig att kämpa, att prova  andra vägar och att våga lite till.

För vad kan hända egentligen? Du kan få ett "ja" eller ett "nej" och världen går inte under för det.
Inga kommentarer:

Använder Blogger.